Èxit de la inauguració de l’exposició MEDITERRANEAN DESIGN

L’exposició romandrà oberta al públic a la seu del DHUB-Montcada fins al 24 d’abril.

La inauguració de l’exposició MEDITERRANEAN DESIGN va aconseguir reunir a més de 200 persones el passat dijous 8 d’abril.

Pitja aquí per veure vídeo de la Inauguració de Mediterranean Design

Folletons

L’acte de lliurament dels Premis Mediterranean Design va suposar el moment àlgid de la inauguració de l’exposició dels projectes seleccionats d’entre els presentats en la segona convocatòria d’aquest certamen. Dividits en les categories de Disseny de producte, Disseny Gràfic i Fotografia, els guardons buscaven demostrar la capacitat dels participants per a interpretar les transformacions que s’esdevindran i anticipar nous escenaris de vida en els països de la Mediterrània, evitant estereotips. Així, va valorar-se com a guanyadors a l’italià Alberto Guarriello en la categoria de producte, pel seu projecte “My Shade”, un enginy dissenyat per a protegir del sol als qui treballen al camp, i específicament a les vinyes; al croata Filip Roca pel seu projecte visual “Design Mediterraneo” i a la també italiana Arianna Ceselli per la seva interpretació fotogràfica “Popeye Village” on reflexa el poblat artificial i parc temàtic del mateix nom situat al nord-oest de Malta.

2-fotos

La inauguració i entrega de premis va ser presidida per Anna Calvera, President de l’Associació de Dissenyadors Professionals i Vanni Pasca, President de l’Associació PAD (Itàlia), organitzadora del certamen, i va comptar amb la presència dels guanyadors i de molts dels seleccionats, provinents de diversos països mediterranis com Itàlia, Marroc, Israel, Malta, Turquia o Croàcia, entre d’altres. Cal destacar la presència del Sr. Miquel Molins, President de la Fundació Banc de Sabadell, entitat patrocinadora de l’esdeveniment de manera conjunta amb l’Institut de Cultura de Barcelona, i de Tevfik Balcioglu, degà de la Facultat de Disseny i Belles Arts de la Universitat d’Economia d’Esmirna, Turquia, que al dia següent seria un dels ponents a la jornada tècnica d’estudi “Disseny en el desenvolupament dels països de la Mediterrània”, organitzada per a complementar el programa d’actes que acompanyen l’exposició.

Tant l’Associació de Dissenyadors Professionals (ADP), encarregada de l’organització de l’exposició i dels actes paral·lels, com els assistents a la inauguració van destacar la feina de Montse Padrós i Lluís Pau, els dissenyadors escollits per a buscar una solució expositiva que unifiqués la diversitat dels projectes presentats. Tots els visitants aplaudiren la seva proposta que ha convertit el pati del DHUB i part del seu hall en un original estenedor del que pengen, en el que podria ser una al·legoria a la imatge mediterrània de la roba estesa, els cartells on cada participant s’ha presentat a si mateix i al seu projecte. Per altra banda, sobre una pila de sal marina es poden veure alguns dels prototips presentats. A més a més, l’exposició compta també amb cinc pantalles tàctils en les que es pot profunditzar en el coneixement dels projectes participants.

GUI_110407_671202

La jornada “Disseny en el desenvolupament dels països de la Mediterrània” va exposar amb la veu dels diversos ponents participants tant allò que el disseny pot fer pels països d’aquesta àrea com, en paraules de Vanni Pasca, “el que aquests països poden fer pel disseny” que, com tantes altres disciplines, actualment rep la forta competència dels països orientals, visió que va compartir posteriorment Javier Albarracín en la seva presentació “La Mediterrània, mercats emergents de proximitat en ple canvi”. Tevfic Balcioglu va exemplificar-ho a través de l’exemple de Turquia, un país que recentment ha adquirit una major consciència del disseny i ara gaudeix de les bondats que això suposa en sectors com la indústria. Igualment, Oriol Guimerà proposava replantejar la manera de valorar el disseny apreciant-lo sobre tot com a font de millora i progrés.

Va ser també molt aplaudida la proposta de Bàrbara Flaquer que, des de “Innovació Gastronòmica Mallorquina”, planteja aprofitar recursos clàssics de l’àrea mediterrània per a oferir noves respostes. En el seu cas, per exemple, ha dissenyat un preparat culinari a base d’ametlles que permet retrobar-se amb els sabors de la cuina de les àvies però economitzant al màxim el temps i els recursos d’avui (tal com va demostrar, conjuntament amb l’empresa Lékué, en l’aperitiu servit durant la inauguració de l’exposició).

La jornada va comptar amb la participació de Ramón Prat, comissari del DHUB Barcelona, que va inaugurar la sessió en representació de l’Institut de Cultura de Barcelona, patrocinador de l’acte; i amb les paraules de Pau Herrera, que en nom del BCD, entitat col·laboradora, va clausurar l’esdeveniment.